Groente Fruit Pensioen

En nog een WordPress site

Wat is een verhuurhypotheek?

2 min read
verhuurhypotheek

Dit artikel gaat over de verhuurhypotheek. In plaats van het woord verhuurhypotheek zullen we in het vervolg van dit artikel de term huurwoningfinanciering gebruiken. De vraag wat een huurwoningfinanciering is, beantwoorden we door in te gaan op de reden waarom je zo’n hypotheek nodig kan hebben, wat belangrijke kenmerken ervan zijn en tenslotte over voorwaarden.

verhuurhypotheek

Waarom een huurwoningfinanciering.

Het kopen van onroerend goed om dat vervolgens te verhuren is populair geworden. Het geld op een spaarrekening levert namelijk zeer weinig op en mensen vinden aandelen te risicovol om in te beleggen. Men verwacht dat verhuren een beter rendement geeft en vindt het risiconiveau acceptabel. Maar mensen hebben normaliter niet voldoende spaargeld om een gebouw volledig zelf te financieren. Daar wordt met het aanbieden van huurwoningfinanciering op ingesprongen. Niet alleen voor spaarrekeningen is de rente laag, maar ook voor hypotheken.

Belangrijke kenmerken

Er twee kenmerken van de huurwoningfinanciering, die belangrijk zijn om te weten. Ten eerste betaal je een hogere rente dan voor een gebruikelijke hypotheek. De maandelijkse kosten zijn dus hoger. Ten tweede is er geen renteaftrek mogelijk. Maar je ontvangt huur maandelijks. Belastingtechnisch is de woning een belegging. Daarvan wordt de huurwoningfinanciering echter vanaf getrokken. Het rendement is zo hoger dan van een spaarrekening. Daar komt nog bij, dat de woning waarschijnlijk in waarde zal gaan stijgen. Het hypotheekbedrag kan niet meer zijn dan 70-90% van de waarde van de woning, als die is verhuurd. Dat percentage hangt af van de hypotheekverstrekker.

Voorwaarden

Zoals met andere typen hypotheken wordt het bedrag van een huurwoningfinanciering aan je inkomen getoetst. Als je al een hypotheek voor je woning hebt, dan moet je wel de twee hypotheken gezamenlijk kunnen aflossen, inclusief rente. Voor een huurwoningfinanciering zijn de voorwaarden strenger dan voor een ‘normale’ hypotheek. We noemden al de grens van 70-90% van de woningwaarde, wanneer die is verhuurd. Voor die waarde is een taxatierapport nodig. De woning die wordt gekocht dient voor permanente verhuur te worden gebruikt. Een huurwoningfinanciering is bedoeld voor particulieren en niet zakelijke investeerders.