Groente Fruit Pensioen

En nog een WordPress site

Tips voor een goede boekhouding

2 min read

Heb je een eigen bedirjf, dan kom je er helaas niet onderuit: het bijhouden van je administratie. Houd je dit goed bij, dan zal dat rust geven en bovendien voorkomt dit dat je aan het eind van ieder kwartaal en jaar nog een hoop werk te verrichten hebt. Hoe zorg je ervoor dat je je administratie goed op orde krijgt (en blijft houden)? Hieronder vind je wat tips.

Houd werk en privé gescheiden

Bij het bijhouden van je administratie is het belangrijk dat je werk en privé gescheiden houdt. Open in ieder geval altijd een zakelijke rekening, zodat je niet in de problemen komt. Ook voorkom je zo dat de boel chaotisch wordt.

Scan bonnen in

Voor het overzicht (en zodat je niet al je bonnen hoeft te bewaren) is het goed om je bonnen te digitaliseren. Er bestaan speciale apps en scanners waarmee je je bon direct nadat je iets koopt kunt digitaliseren. Op die manier komt je bon rechtstreeks in je administratie terecht, wat erg handig is.

Werk digitaal

Tegenwoordig heb je geen ordners meer nodig voor je administratie. Je administratie kun je namelijk gewoon digitaal archiveren. Zorg ervoor dat je dit zo overzichtelijk mogelijk doet. Bewaar alles digitaal, zoals meerjarenbegrotingen (meer informatie hierover vind je op de website van Hofmeier), al je bonnen, je kasboek, offertjes en meer. Door alles overzichtelijk te bewaren kun je alles dat je nodig hebt snel weer terugvinden. 

Besteed je boekhouding uit

Heb je geen tijd (of zin) om zelf je boekhouding bij te houden? Dan kun je dit natuurlijk ook altijd uitbesteden. Er bestaan veel verschillende organisaties die dit op kunnen pakken voor je. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen je administratie bij te houden in speciale boekhoudprogramma’s. En wil je hier überhaupt niet voor betalen? Dan kun je natuurlijk ook gewoon Excel gebruiken.