Groente Fruit Pensioen

En nog een WordPress site

Hoe je zelf de rente van je woning uit kunt rekenen

2 min read
rente lening woning

Een hypotheek is voor veel mensen vroeg of laat een interessant thema. Bijna iedereen wil ooit een huis kopen of is daar nu mee bezig, en dan ontkom je bijna niet aan een hypotheek. Voordat je hier serieus over in gesprek gaat is het goed om online te bekijken hoeveel je eventueel zou kunnen lenen. Het is ook goed om dan te kijken naar de rente lening woning, want die bepaald voor een redelijk deel je maandelijkse lasten. Lees er hieronder alles over!

rente lening woning

Rente lening woning

De rente van een hypotheek is van veel zaken afhankelijk. Denk aan het bedrag dat je wil lenen, het risico en zeker ook het soort hypotheek dat je neemt. Je kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek, waarbij de maandelijkse vaste lasten hetzelfde blijven gedurende de hele looptijd. De rente is in het begin dan relatief hoog, en de aflossing nog vrij weinig. Naarmate de jaren vorderen is het precies andersom, je betaald nog amper rente en lost veel af per maand. Een andere optie is een lineaire hypotheek, waarbij de aflossing over de gehele periode hetzelfde blijft. Omdat je steeds meer hebt afgelost wordt de rente steeds minder, en zullen je maandlasten steeds wat verder afnemen.

Hoe kan ik berekenen wat ik kan lenen?

Het bedrag dat je kan lenen hangt van meerdere zaken af. Het belangrijkste is natuurlijk je inkomen, dit bepaalt voor een groot deel hoeveel jij kan lenen voor je woning. Je kan op veel verschillende plekken een goede inschatting krijgen van wat je ongeveer zou kunnen lenen. Bij welke aanbieder je dit doet maakt niet zo heel veel uit, het zal vrijwel altijd ongeveer hetzelfde bedrag zijn. Na het online invullen kun je een echt gesprek aanvragen met een adviseur, die je alle mogelijkheden zal laten zien en je een advies kan geven. Ook dit kan natuurlijk bij veel aanbieders. Denk aan alle banken en speciale hypotheekverstrekkers. Ook de rente en de verschillende vormen van een hypotheek kun je dan een gesprek makkelijk en duidelijk bespreken, zodat je weet wat jij betaald aan rente en de maandelijkse lasten in totaal.