Geld lenen zal je niet zomaar doen voor een kleine aankoop zoals boodschappen. Maar vaak voor een huis, een bruiloft, jouw droom auto, verbouwing of een investering. Maar altijd hoor je van je vrienden en familie dat het niet slim is en jou met een schuld achter kan laten. Dit hoeft niet het geval te zijn als je er slim mee omgaat en een plan hebt van hoe je dit gaat terug betalen. De bank zal voor jou een duidelijk beeld geven wat jij kan en mag lenen en met welk bedrag je dit moet doen per maand. Laat jouw geld lening berekenen en weet zeker van deze handeling.

Alles wat om de lening heen zit


Een aankoop willen doen wat erg dringend is, of je kan gewoon niet langer wachten. Dan is sparen geen optie meer. Alhoewel dit in eerste instantie wel zo zou moeten zijn. Maar voor de snelle oplossing ga jij naar de bank. Voordat je dit doet moet je eerst gaan nadenken of de lening wel nodig is.

De verschillende soorten leningen zullen je verbazen. Je kan er bijvoorbeeld een gebruiken voor een doorlopende krediet of een persoonlijke lening. Het verschil in deze leningen zit hem in de voorwaarden. Bij een persoonlijke lening is het gebruikelijk dat je in een bepaalde, afgesproken tijd zal moeten terug betalen. Ook wordt een vaste rente aangegeven die niet kan veranderen tijdens deze maanden. De minimale lengte hiervan is een half jaar, en de maximale lengte is tien jaar. Hoe langer de lening duurt, hoe lager de rente. Maar let op, want je betaald langer rente en dus is het bedrag wel hoger aan het einde van de som.

In een doorlopend krediet kan je blijven lenen tot het maximale bedrag. En je betaald alleen terug wat je daadwerkelijk geleend hebt. Zo kan je bijvoorbeeld 100.00 mogen lenen, maar je leent maar 25.000. Verder is de rente niet vast, dit kan veranderen tijdens de lening. Bij geluk daalt het, maar het kan ook ineens gaan stijgen.

Ga eerst goed kijken bij elke bank het geld lenen vergelijken, de rentes kunnen verschillen per aanbieder. Alhoewel dit ineens kan veranderen als je de offerte aanvraagt. Dit komt omdat de rente per persoon anders is. De bank kijkt namelijk naar wat de kans is dat jij het ook echt kan terug betalen. Dit noemen we het risicoprofiel. Het risico of jij het geld kan terug betalen is afhankelijk van jouw inkomen en andere kosten. Een laag inkomen met hoge vaste kosten brengt een groter risico met zich mee dan een hoog inkomen met lage vaste kosten.

Heb je het geld eerder en kan je het eerder aflossen? Zeker doen! Zo ben je eerder vrij ervan en hoef je op termijn niet meer te betalen.

Lenen bij familie

Geld lenen bij familie kan vaak goedkoper zijn als je de persoon vertrouwt. Wees dan wel zeker dat jij het alsnog kan terugbetalen en niet in de problemen komt wat een slechte relatie kan brengen in de familie